Noutati - AC HELCOR - productie medicamente
  Home | Aboneaza-te la newsletter | Arhiva Newsletter   
   DESPRE MASINI SI SUFLETUL LOR
S40 S60 S80 V50 V70 XC70 XC90
Nr. 3 / 09 November 2005   

NOUTATI
Cheia sigurantei pentru un bun inceput

Autoturismele Volvo au introdus o masina experimentala pentru a testa cel mai nou sistem in domeniul sigurantei pe strazi. Sistemul presupune atasarea centurii de siguranta precum si o cheie speciala de ignitie pentru reglarea vitezei autoturismului.
Pentru a porni motorul, soferul trebuie mai intai sa sufle in sistemul de blocare (pentru detectarea alcoolemiei) si sa-si prinda centura de siguranta. Daca sistemul de blocare cu ajutorul aerului returneaza mesajul „negativ” (alcoolemie zero) si centura de siguranta este pusa, abia atunci motorul va porni. In cea de-a treia etapa se foloseste cheia de ignitie pentru a limita viteza masinii la cel mult 90 km/h. Toate aceste etape sunt inglobate in sistemul de siguranta al masinii. 

„Stim ca cele mai multe accidente sunt facute de soferii sub influenta alcoolului. Conform Comisiei Europene, in fiecare an peste 10.000 de persoane isi pierd viata pe strazile din Europa in accidente care au legatura cu alcoolul. Foarte multe accidente au loc datorita faptului ca soferul si pasagerii masinilor refuza sa-si puna centurile de siguranta. Detinem o tehnologie avansata in ceea ce priveste sistemul de inchidere, de aceea tinta noastra este sa prevenim aceste accidente”, spune Ingrid Skogsmo, directorul centrului de siguranta al Volvo Cars Corporation. 

Statisticile internationale arata ca tinerii detin primul loc in producerea de accidente. Conform statisticilor internationale, pentru un tanar intre 18 si 25 de ani, riscul de accident este de doua ori mai mare decat pentru o persoana intre 26 si 50 de ani. 

Accidentele sunt rezultatul vitezei excesive combinata cu lipsa de experienta. Aceasta combinatie este fatala. „Folosind cheia de ignitie putem programa masina cu usurinta, astfel incat ea sa nu depaseasca 90 km/h. Acest lucru ofera parintilor o masura de siguranta in plus, atunci cand le imprumuta masina copiilor. Aceasta tehnologie se implementeaza de asemenea in diferite tipuri de trafic comercial. O masina de distributie care nu paraseste aria urbana nu are nevoie sa depaseasca viteza de 70 km/h”, a explicat Ingrid. 

Cheia de ignitie poate fi folosita pentru a programa automobilul la orice limita de viteza. In anumite tari europene exista o limitare de viteza pana la 90 de km/h pentru cei tineri, pentru o perioada determinata de timp. Limitarea de viteza imbraca forma uni actibild pus pe masina cu semnul „90”. 

Volvo a inventat sistemul pentru a creste interesul fata de siguranta in trafic. Sistemul este usor de folosit deoarece inchiderea cu ajutorul aerului este situata chiar langa centura de siguranta. „Aceasta masina experimentala reprezinta un pas inainte in evaluarea posibilitatilor de inchidere al acestei tehnologii pentru clientii nostrii”, spune Ingrid Skogsmo.
« inapoi
Forum Auto Showroom
Sos. Bucuresti-Ploiesti nr. 165-169, sector 1, Bucuresti
Telefon: 021-319.06.42, Fax: 021-319.06.45
office@eit.ro
www.volvocars.ro