eit.ro
  Home | Aboneaza-te la newsletter | Arhiva Newsletter   
   DESPRE MASINI SI SUFLETUL LOR
S40 S60 S80 V50 V70 XC70 XC90
Nr. 3 / 09 November 2005   

EVENIMENTE
Volvo C70 - cabrio si coupé

Noul Volvo C70 va fi lansat in curand, fiind un autoturism cabrio de a doua generatie de la Volvo Cars. Este un automobil cabrio modern cu proportii clasice, patru locuri confortabile si hard-top retractabil din trei segmente.

“Am dorit sa realizam doua automobile intr-unul singur, fara sa facem compromisuri,” afirma directorul de proiect Patrik Widerstrand. “Am reusit sa cream un automobil care este in acelasi timp un cabrio elegant si un coupé sportiv.”

Noul Volvo C70 poate fi transformat usor din coupé in cabrio. Hard-topul retractabil se pliaza rapid si usor in portbagaj.

„Este o experienta cu totul deosebita sa vezi cum se deschide o jumatate din masina pentru a o inghiti pe cealalta,” afirma Fedde Talsma, care a coordonat realizarea designului noului Volvo C70. „Este suficienta o simpla apasare de buton pentru ca transformarea sa se produca automat, intregul proces durand doar treizeci de secunde.” 

Pe langa flexibilitate, acoperisul retractabil asigura si transformarea intr-un coupé mai silentios si mai confortabil. Luneta de dimensiuni normale, din sticla, ofera o buna vizibilitate in spate si o rigidizare suplimentara a caroseriei.

Forme rotunjite si un profil puternic
Noul Volvo C70 este putin mai jos si mai scurt decat predecesorul sau, dar la fel de lat. Combinate cu botul mai scurt, aceste caracteristici ii confera automobilului un profil mai puternic. Colturile, intr-un autentic stil Volvo modern, sunt usor rotunjite.

Linia superioara a caroseriei se ridica spre spate pentru a da impresia de dinamism si a consolida senzatia unui guler protector in jurul pasagerilor din spate. Panta este echilibrata vizual de linia curba a pragurilor. „Nu este usor sa realizezi linii armonioase cu si fara acoperis,” explica Fedde Talsma. „Am optat pentru a desena initial noul Volvo C70 ca varianta coupé. Dupa ce am fost multumiti de rezultat, am facut adaptarile necesare pentru un automobil cabrio. Dupa cum stim din propria experienta, aceasta este cea mai buna abordare.” 
Partea din spate este taiata abrupt si este dotata cu lampi Volvo caracteristice. La noul Volvo C70, acestea au un profil mai mic decat la modelele berlina, pentru a accentua „factorul C”. 

Interior in nota scandinava 
Interiorul noului Volvo C70 este marcat de caracteristicile designului Volvo nou si inovator, inspirat de traditia scandinava, cu suprafete curate, materiale autentice si functionalitate optima.

„Am ales sa conferim noului Volvo C70 o nota tinereasca, de inspiratie tehnologica,” explica Fedde Tsalma. „Sursa de inspiratie a fost designul de produs scandinav mai curand decat designul auto pur.”

Consola centrala foarte subtire, aparent suspendata, introdusa la Volvo S40 si V50, a fost inclusa si la noul Volvo C70. Panoul decorativ poate fi variat in functie de dorintele clientului, cu trei aspecte diferite: aluminiu, efecte de lemn, fildes si bauxita. 
  
Pentru noul Volvo C70 a fost creata o tapiterie speciala. Vulcaflex este un material sintetic, cu o structura de suprafata cu aspect de piele si o impresie high-tech. Vulcaflex este utilizat in combinatie cu materiale textile si piele fina. O a treia optiune este tapiteria complet din piele. 

Confort pentru patru adulti
Noul Volvo C70 este conceput pentru a transporta patru adulti. Cele doua fotolii din spate au spatare dispuse intr-un unghi confortabil si un spatiu lateral generos. Scaunele din fata sunt conformate ergonomic. Ele asigura un control practic asupra pozitiei spatarului si pot fi deplasate catre in fata pentru a facilita accesul la locurile din spate. Scaunele actionate electric (optionale) se deplaseaza catre in fata de doua ori mai repede decat la modelul C70 anterior. Spatiul pentru picioare la locurile din fata este foarte generos.  Design flexibil si ingrijit

In habitaclu exista spatii mari de depozitare langa fiecare scaun. Unele dintre ele sunt conectate la sistemul de inchidere centralizata al autoturismului pentru a putea fi usor incuiate cu ajutorul telecomenzii. In plus, a fost introdus un sistem complet nou – Private Locking – prin care unele spatii pot fi incuiate cu cheia torpedoului. Sistemul Private Locking este util mai ales cand automobilul cabrio este parcat cu acoperisul rabatat. 
Portbagajul este neobisnuit de spatios pentru un cabrio de aceste dimensiuni. Are o capacitate de 400 litri cu acoperisul inchis si 200 litri cu el rabatat. Pentru a facilita incarcarea si descarcarea cu acoperisul rabatat, intregul ansamblu al acoperisului strans se ridica aproximativ 200 mm cu ajutorul unui electromotor si al unui buton de comanda. 

O „trapa pentru schiuri” aflata in spatarul banchetei din spate permite transportul obiectelor lungi in automobil.

 „Am incercat intr-adevar sa valorificam fiecare centimetru al masinii pentru imbunatatirea confortului pasagerilor,” explica Fedde Tsalma. „in ciuda dimensiunilor compacte ale masinii, spatiul e generos si exista loc suficient pentru obiectele personale.”

Date despre hard-topul retractabil al noului Volvo C70

• Panourile acoperisului sunt din otel
• Impartit in trei segmente
• Imbinarile dintre segmente au garnituri de etansare din cauciuc
• Inchiderea si deschiderea acoperisului se realizeaza cu ajutorul unui electromotor, unei pompe hidraulice si unui computer
• Acoperisul se inchide / deschide in aproximativ 30 secunde (indiferent de conditiile meteo)
• La inchiderea / deschiderea acoperisului, masina trebuie sa fie oprita.
• Geamurile laterale intra in locasurile din acoperis atunci cand acesta este inchis. 


• Rigiditatea caroseriei este imbunatatita cu aproximativ 15% 
cand acoperisul este inchis. 
• Capacul portbagajului este din aluminiu si se deschide in doua moduri diferite, pentru actionarea acoperisului si pentru accesul la compartimentul de bagaje.

 

Noul Volvo C70 – dimensiuni (comparativ cu vechiul model C70)
Lungime  4580 mm (4716 mm)
Latime  1820 mm (1820 mm)
inaltime  1410 mm (1429 mm)
Ampatament  2640 mm (2664 mm)
Ecartament fata 1550 mm (1521 mm)
Ecartament spate 1560 mm (1521 mm)


« inapoi
Forum Auto Showroom
Sos. Bucuresti-Ploiesti nr. 165-169, sector 1, Bucuresti
Telefon: 021-319.06.42, Fax: 021-319.06.45
office@eit.ro
www.volvocars.ro