eit.ro
  Home | Aboneaza-te la newsletter | Arhiva Newsletter   
   DESPRE MASINI SI SUFLETUL LOR
S40 S60 S80 V50 V70 XC70 XC90
Nr. 3 / 09 November 2005   

EVENIMENTE
Conferinta Forum Auto pe tema "Exodului inteligentei romanesti"

  Evenimentul i-a pus alaturi pe tinerii medaliati la concursurile internationale de fizica si matematica ale Romaniei cu personalitati ale vietii publice romanesti, reprezentanti ai Ministerului Educatiei si Cercetarii, mass media si mediului de afaceri: Andrei Plesu, rectorul New Europe College, Horia Roman Patapievici, presedintele Institutului Cultural Roman, Ioan Panzaru, rectorul Universitatii Bucuresti, Lavinia Huidan, presedintele EIT-Forum Auto, Dan Pascariu, presedintele HVB Bank, Mariuca Talpes, director Softwin si jurnalistii Robert Turcescu, Lucian Mandruta si Cornel Nistorescu.

„Exodul inteligentei romanesti” a fost principala tema a forumului organizat de compania Forum Auto, importatorul autoturismelor Volvo, la sediul „New Europe College” din Bucuresti. Evenimentul i-a pus alaturi pe tinerii medaliati la concursurile internationale de fizica si matematica ale Romaniei cu personalitati ale vietii publice romanesti, reprezentanti ai Ministerului Educatiei si Cercetarii, mass media si mediului de afaceri: Andrei Plesu, rectorul New Europe College, Horia Roman Patapievici, presedintele Institutului Cultural Roman, Ioan Panzaru, rectorul Universitatii Bucuresti, Lavinia Huidan, presedintele EIT-Forum Auto, Dan Pascariu, presedintele HVB Bank, Mariuca Talpes, director Softwin si jurnalistii Robert Turcescu, Lucian Mandruta si Cornel Nistorescu.„Romania are nevoie de tineri care sa castige medalii la olimpiade internationele, dar ei ar trebui sa reprezinte varfurile unui sistem care are la baza o masa critica de oameni bine pregatiti. In aceeasi masura este nevoie de companii puternice care sa le ofere posturi bine platite, dar si satisfactii profesionale. Aceasta este normalitatea spre care trebuie sa tindem”, a spus Lavinia Huidan.

Participantii au incercat sa raspunda la intrebarea daca este mai bine ca tinerii olimpici medaliati an de an la concursuri internationale sa ramana in tara sau sa se formeze la universitati din strainatate, sa puna bazele unor cariere si sa reprezinte Romania de acolo.


Profesorul Adrian Dafinei, coordonatorul lotului olimpic de fizica al Romaniei a explicat ca unul dintre motivele reale ale exodului inteligentei romanesti este lipsa echipamentelor si banilor necesari punerii in valoare a inteligentei acestor tineri. „In aceste conditii, acesti tineri aduc mai multe foloase Romaniei din strainatate”, a explicat profesorul Adrian Dafinei.Andrei Negut, multiplu medaliat la olimpiadele internationale de matematica, actualmente student in anul II la universitatea americana Princeston a spus ca nu banii l-au determinat sa aleaga continuarea studiilor in Statele Unite. „Acolo este o comunitate academica mult mai vie. Poti face aproape orice, posibilitatile fiind nelimitate. Si asta in conditiile in care facultatile romanesti sunt pline de mentalitati invechite. Sunt foarte multi oameni plictisiti care nu mai au simt nici o provocare. Practic, sistemul romanesc are nevoie de o infuzie de tineri educati in strainatate. Dupa terminarea studiilor ma voi intoarce in tara daca voi simti ca lucrurile aici incep sa se schimbe”, a spus Andrei Negut.


Cristian Proistosescu, membru al lotului de fizica a explicat ca reusita olimpicilor se datoreaza faptului ca ei au avut evemple. „Multi nu le au si nici nu stiu ce recompense pot avea daca inveti”, a spus Proistosescu.

Dupa trei ore de discutii Andrei Plesu a tras concluziile, explicand ca nimeni nu ii poate determina pe tinerii olimpici sa plece din tara sau sa ramana aici. „Sunteti oameni liberi si este bine sa profitati de libertatea voastra”, a spus rectorul New Europe College, adaugand ca este bucuros de ajutorul pe care Forum Auto il ofera loturilor olimpice de fizica si matematica ale Romaniei.


« inapoi
Forum Auto Showroom
Sos. Bucuresti-Ploiesti nr. 165-169, sector 1, Bucuresti
Telefon: 021-319.06.42, Fax: 021-319.06.45
office@eit.ro
www.volvocars.ro