eit.ro
  Home | Aboneaza-te la newsletter | Arhiva Newsletter   
   DESPRE MASINI SI SUFLETUL LOR
S40 S60 S80 V50 V70 XC70 XC90
Nr. 3 / 09 November 2005   

EVENIMENTE
Moldova - misiune posibila

Programul „Moldova: Misiune posibila”, demarat pentru ajutorarea celor afectati de inundatii si-a propus dezvoltarea unui sistem care sa rezolve problemele reale ale regiunii.Prima etapa a programului s-a finalizat. Urmeaza alte transporturi de ajutoare la Agas, insa tinta finala a demersului este un program de reconstructie a satului. Proiectul demarat de Forum Auto vizeaza dezvoltarea unui program de finantare care sa contribuie la reconstructia caselor afectate.


O privire de sus asupra unui fenomen de o asemenea amploare, poate duce la trecerea cu vedere a adevaratelor probleme cu care se confrunta o comunitate locala. Din acest considerent, programul „Moldova: misiune posibila” a pornit de la identificarea unei comunitati grav afectate de inundatii. Agas, este una din comunele din judetul Bacau unde inundatiile au lovit fara mila. Programul demarat de Forum Auto si-a concentrat eforturile pe sustinerea comunitatii locale din aceasta localitate. Eforturile autoritatilor nu inseamna absolut nimic, daca nu sunt dublate de societatea civila si mediul de afaceri. Una dintre primele actiuni intreprinse de Forum Auto a fost tocmai capacitarea a cat mai multe companii in programul „Moldova: Misiune posibila”. S-au implicat pana acum Centrul Medical Unirea si compania Dedeman din Bacau, dar lista ramane deschisa.


Era evident ca, pe plan local, era nevoie imediata de alimente si ajutoare de prima necesitate. O data cu primul transport de alimente urma sa se faca o radiografie a nevoilor zonei si sa se stabileasca actiunile urmatoare. Dupa doua zile in care Forum Auto a strans alimente pentru sinistratii din Agas, marti 19 iulie 2005 o caravana Volvo au plecat catre zona afectata. Apa minerala, ulei, zahar, conserve, faina, si paturi au reprezentat ajutoare de prima necesitate foarte importante pentru localnici. La Comanesti, cele opt masini din Caravana, au facut jonctiunea cu alte patru autoturisme pline cu alimente trimise de dealerii Volvo din Constanta, Brasov si Cluj. Dupa ce au distribuit 50 de pachete la Comanesti, cele 11 automobile au plecat catre Agas, unde membrii echipei s-au impartit in cateva grupuri care au plecat in satele comunei pentru distribuirea ajutoarelor, evaluarea situatiei, identificarea nevoilor localnicilor si evaluarea pagubelor.

Sateni carora apa le-a luat si pamantul
Satul Cotumba din Agas a fost prima locatie. Aici apele Trotusului a luat cinci case si anexele gospodaresti, albia raului marindu-se cu circa 80 de centimetri. Problema familiilor de aici este cat se poate de complexa pentru ca nu mai au absolut nimic. Apele le-au luat inclusiv pamanturile, pe locul unde erau case inainte de inundatii, acum aflandu-se albia raului. La cateva sute de metri departare, alte 11 case au fost inundate de paraul Agas care a adus in curti si locuinte sute de tone de nisip si pietris depuse intr-un strat de 1-1,5 metri. Din discutiile cu autoritatile locale, pentru familiile afectate din satul Cotumba nu exista practic nici o solutie prin care primaria sa le ofere vreun teren undeva in comuna. 

Preluci, un sat cu casele pline de nisip

Cea de a doua echipa a plecat in satul Preluci din comuna Agas. Zece familii de aici au fost grav afectate de inundatii, casele acestora necesitand reparatii urgente. Oamenii scoteau mal si nisip din case, peretii erau afectati, iar podelele din lemn erau umflate si deformate din cauza apei care statuse aici mai mult de 48 de ore. Curtile si gradinile sunt la randul lor pline de pietris si nisip. Totusi, urgenta o reprezinta reconstructia caselor, multe dintre familii neavand unde sa doarma. Sulta, un sat care nu mai exista
Echipa a treia s-a deplasat in satul Sulta, din comuna Agas. In primul rand singurul pod care face legatura dintre Sulta si restul comunei este grav avariat, impracticabil pentru autoturismele mari. Dincolo de acest pod se afla insa adevaratul dezastru. Este greu practic sa evaluezi numarul gospodariilor afectate. Din observatiile echipei este vorba de opt sau zece, inclusiv anexele gospodaresti, complet rase de pe fata pamantului. Singurele dovezi ale existentei lor sunt spusele localnicilor si urmele lasate de drumurile de acces. Viitura venita dintre munti a spulberat efectiv tot ceea ce a intalnit in cale si a format o albie de trei ori mai mare decat cea initiala. Alte zece case aflate la marginea viiturii au pereti lipsa sau grav afectati si nu pot fi folosite. Drumul asfaltat cu doua benzi care trecea prin acest sat este surpat si nu poate fi folosit. 


In acest sat am fost martorii unei incercari a localnicilor de a  constri cu mainile goale un dig din bolovanii lasati de viitura, pentru a devia cursul apei in vechea albie. In acest sat este nevoie de apa potabila si de utilaje.
Prima etapa a programului s-a finalizat. Urmeaza alte transporturi de ajutoare la Agas, insa tinta finala a demersului este un program de reconstructie a satului. Proiectul demarat de Forum Auto vizeaza dezvoltarea unui program de finantare care sa contribuie la reconstructia caselor afectate. Este nevoie de implicarea autoritatilor in refacerea rapida a infrastructurii. Forum Auto va capacita mai multe companii, care impreuna cu mai multe banci, vor pune pe picioare un sistem prin care localnicii sa isi poata reconstrui locuintele si cladirile celorlalte institutii afecatate de inundatii. Constructia acestora se va face conform unui plan coerent de constructie.

 

 

 

 

 

 


« inapoi
Forum Auto Showroom
Sos. Bucuresti-Ploiesti nr. 165-169, sector 1, Bucuresti
Telefon: 021-319.06.42, Fax: 021-319.06.45
office@eit.ro
www.volvocars.ro